Projects

Projects

University of Technology Sydney: Faculty of Engineering and Information Technology building, Australia

Aurecon brings engineering expertise to a ‘living laboratory’ that positions the University of Technology Sydney at the forefront of engineering and information technology education, for an immersive student experience


  • Aurecon’s role: Structural and façade engineering, environmentally sustainable design
  • Client: UTS Sydney
  • Project partners: Denton Corker Marshall and Lendlease

Australia's tertiary education sector is vital to the strength of the economy and society. More than ever, the changing world of work and learning makes tertiary education an asset for an increasing number of Australians, as they engage in continual learning throughout their careers.

The University of Technology Sydney’s Faculty of Engineering and Information Technology is an investment in world-class teaching and research laboratories, as well as bespoke study spaces, where students can collaborate and innovate as they undertake their studies.

Aurecon provided structural and façade engineering, structural design, and environmentally sustainable design services to the construction of the building.

Located on the southern edge of Sydney’s CBD, the building is approximately 42 000 square metres over 12 floors and incorporates research centres, classrooms, laboratories, lecture theatres, offices and car parking.

Sustainability initiatives enable students to learn from the building

Aurecon’s engineering design reflected the university’s commitment to sustainability, with the introduction of a range of initiatives:

  • Binary screen façade provides shading, and glare control
  • Highly visible internal stairs reduce lift energy use
  • Natural daylighting provided through the crevasse-like atrium, which also facilitates air extraction via the stack-effect
  • Energy efficient heating, ventilation and air conditioning system that includes displacement ventilation, with sensors, timers and controls
  • Renewable and low carbon micro-grid powered by roof-top photovoltaic panels
  • 100 per cent of the structural steel was sourced from environmentally responsible manufacturers

The sustainability initiatives allow students to monitor and interact with live data as part of their studies, while the building itself is a ‘living laboratory’ for the university’s engineering and information technology students, with strain gauges providing instantaneous measurements and building feedback.

The building was awarded the 5 Star Green Star Design and As-Built Education v1 rating from the Green Building Council of Australia.

Visually impressive, innovative and sustainable structural elements

The building’s structural elements have been exposed as much as possible to enable students to discuss the engineering principles and consider how their building was built. Working in collaboration with the project architect, Aurecon’s designs were focused around the creation of large open space lecture theatres.

The spaces inside the building – including laboratories dedicated to robotics, computer science and human-centred design, as well as the state-of-the art UTS Data Arena – are organised around an impressive top-lit atrium. This was achieved with the design and construction of two, three-level, concrete transfer trusses.

Until the transfer trusses were able to support the imposed loads, temporary props transferred the load through the basements to the rock below.

The junctions of the transfer trusses were particularly congested. Aurecon carefully modelled and documented reinforcement couplers to reduce the congestion and ensure the contractor could achieve the design intent, while maintaining the expression of the structure’s visual impact.

The cutting-edge building features an inter-relationship between the structure and façade in the development and co-ordination of the building fabric, with the construction of inclined vertical screens on the perimeter of the building. The screens were manufactured from thin gauge aluminium and secondary steelwork framing and perforated in a pattern derived from binary code.

The dramatic screens envelop three elevations of the building, over-sailing the structure by more than 15 metres in some areas, forming a semi-transparent and angular shroud. The screen is estimated to reduce the building’s operational energy usage by 10 to 15 per cent through eliminating glare and reducing solar heat gain.

Creativity and use of digital tools in the design of the structural plate system

The architectural expression of exposed soffits (no finishing layer to the underside of the flooring system) provided an engineering challenge to design and construct the floors.

Aurecon’s creative solution was a flat slab design rather than a traditional upturn beam design. This post-tensioned flat plate system allowed for exposed soffits but also significantly increased the overall weight of the building form to absorb the lateral forces, such as earth movements.

To laterally restrain the higher forces, particularly with the western stair core transferring at the first level, shear walls were constructed in the basement, in the north/south direction, which removed the need for tension piles in the foundations. This also reflected the architectural intent for the building as the structural foundation didn’t intrude on the basement levels.

Aurecon’s designs were brought to life using digital engineering to model the building’s structure and façade in 3D.

The new building will serve as a hub for the collaboration of ideas and solutions that can significantly add to the advancement of engineering technology. It is key to the University’s aim to be one of the world’s top-ranking facilities for engineering and information technology.

Unfortunately, you are using a web browser that Aurecon does not support.

Please change your browser to one of the options below to improve your experience.

Supported browsers:

To top