Barangaroo Reserve and The Cutaway

Aurecon leads design of iconic waterfront location redevelopment

In 2011, Lendlease engaged Aurecon to provide engineering design services for the redevelopment of a six hectare space along Sydney’s iconic waterfront at Barangaroo that was once used as a thriving port facility.

The redevelopment, managed by the Barangaroo Delivery Authority for the NSW Government, would see the derelict space transformed into a multi-use destination featuring a public reserve complete with a 75 000 cubic meter sub-terrain space (The Cutaway), and a natural looking foreshore.

As lead design consultant for civil and marine works, Aurecon played an integral role from the tender stage right through to completion and provided consultancy services to Lendlease across multiple disciplines.

Utilising teams from across Sydney, Brisbane, Adelaide, Bangkok and Hong Kong, Aurecon provided structural engineering, civil engineering, 3D modelling, project management, materials engineering, temporary works and geotechnical services.

During the tender phase, an alternate design for The Cutaway, which was later accepted by the Barangaroo Delivery Authority, was submitted via a collaboration of the Aurecon Buildings and Transport teams.

The alternate design comprised a 75 cubic meter rectangular building with a 120 meter long by 30 meter wide column-free space.

Over 85% of the roof area could be constructed using precast concrete elements. The new design also comprised a 19 meter high reinforced concrete retaining wall and involved the relocation of water storage tanks from the foreshore to under the building’s basement.

Using bridge technology, the design was able to achieve clear spans of 30 metres over a length of 120 m within The Cutaway. This allowed the client to significantly reduce safety risks during the roof’s construction and ultimately provide a more versatile and open space.

Native Sydney sandstone was excavated from under the park and by using 3D modelling tool, Revit, each sandstone block was tagged and virtually positioned. The blocks were then placed in their tagged position along the 1.4 km foreshore to recreate a natural foreshore.

Barangaroo Reserve and The Cutaway is now open to the public and features over 75 000 native plants, bushwalks, pedestrian and cycle paths, grassed areas, two new harbour coves and a re-creation of the original shoreline pre-1836 using sandstone excavated from site.

To top