MIT Manukau Campus and Transport Interchange, New Zealand

The Manukau Institute of Technology (MIT) Campus Facility is a unique building which sits above the Manukau Train Station and adjoins the new bus interchange.

Clients, MIT, Auckland Council and Auckland Transport jointly conceived the idea for a new facility which would bring both education and public transport to the heart of the Manukau City Centre, encouraging growth in the area.

As building services engineers, Aurecon worked closely with the client and consultant teams to develop the initial concept for three separate buildings, into one integrated building with a large central atrium providing flexible civic space seamlessly linked to the rail platform beneath.

CFD modelling was carried out to design the ventilation systems serving the rail platform, such that no physical barriers were required between the public transport areas and the education areas above.

For the façade lighting the design intent was to not only provide a stunning architectural feature but to also provide the community with a night time landmark. Being in such close proximity to Auckland International Airport meant that special measures had to be taken to ensure CAA requirements were not breached and spill light into the environment and dark skies was minimised.

The building services were designed with flexibility in mind from the outset to meet client requirements to allow the curriculum and teaching methods to easily evolve over time.

The building is designed to achieve a 5 star Greenstar Built rating, and extensive simulations were carried out on the building to assess energy consumption, thermal comfort, and daylight levels in the building. A careful balance was struck to set appropriate temperature ranges which become more tightly controlled as people move into the upper levels of the building from the public areas below.

The building has been in use for number of months and has been very well received by staff, students and also the general public. The client team is very pleased with finished building, and have found it has delivered very well on the vision that was outlined a number of years ago.

To top