Projects

Projects

Box Hill Institute's Integrated Technology Hub, Australia

Aurecon helps to provide a functional and exciting learning environment


In 2013 Aurecon was able to apply our extensive experience in building services when the company was appointed as mechanical, electrical and plumbing designer on the Box Hill Institute’s Integrated Technology Hub (Building 7) in Melbourne, Australia.

Aurecon was also appointed as Green Star designer on the facility, targeting 5-star Green Star accreditation under the Green Building Council of Australia’s Education Rating Tool V.1.

The confined site with limited access, as well as working with a restricted budget, required our project team to apply meticulous planning and co-ordination during the design phase of the project.

Aurecon worked alongside the architect, Spowers, to create a functional and exciting learning environment. The designs incorporate a range of systems to enable students to allow understand and interpret how building services design integrates into building design.

As part of the built pedagogy and project brief, our team was asked to designed four independent mechanical systems, one for each floor. This concept is unique in allowing BHI staff and students benchmark the performance of the systems against each other.

Significant targeted high-performance sustainability outcomes were addressed in the design of the building, including:

  • an insulated facade
  • floor-by-floor heating
  • ventilation and airconditioning
  • gas-fired radiant heating systems
  • a 53 kW PV array
  • DALI lighting control system
  • domestic solar hot water systems
  • a rainwater tank

The building also incorporates a raised floor to reticulate cabling, extensive AV systems to all learning spaces and an overhead motorised Services Bar Reticulation System in the ground floor workshop that provides access to data, power, compressed air and water.

The new Integrated Technology Hub is a purpose-designed technical skills education facility that can accommodate up to 800 people and consists of a 4-level development with a usable floor area of 5 500 m2.

Aurecon was proud to be part of this project, which utilised simplified and well-planned solutions that overcame space and budget constraints.

To top